Kroviniai ir jų rūšys

Administratorius/ January 21, 2015/ Specializuotas transportas, Transporto logistika

Vietinių ir tarptautinių krovinių pervežimo, transportavimo, logistikos ir sandėliavimo versle labai svarbus verslo stabilumas ir aukštos, nekintančios pozicijos konkurencingoje rinkoje. Šie faktoriai leidžia klientams pasiūlyti konkurencingas kainas. Prioritetas suteikiamas kliento poreikių patenkinimui – profesionaliai suteikiant savo parduodamas paslaugas. Patenkinant klientų poreikius svarbus profesionalumas, operatyvumas, sąžiningumas ir atsakingumas. Vienas iš svarbių aspektų – krovinių saugumas. Klientai tikisi, kad jų kroviniais bus tinkamai pasirūpinta ir jie pasieks tikslą be defektų. Kroviniai Lietuvoje ir užsienyje gabenami ištisas valandas, kol pasiekia tikslą. Dirbant su kroviniais, vienas svarbiausių dalykų – tinkama krovinių priežiūra, tai yra laikymo sąlygos, įpakavimas, atsargus transportavimas. Pažvelkime, su kokių rūšių kroviniais kasdien tenka susidurti logistikos, transportavimo ir ekspedijavimo specialistams.

Kroviniai klasifikuojami pagal:

  • dydį,
  • gabaritus,
  • agregatinę būseną,
  • specifinius požymius,
  • pavojingumo laipsnį
  • ir krovos darbų techniką.

Kroviniai ir jų rūšys

Pagal dydį kroviniai skirstomi į mažas (iki 5 tonų), vidutines (nuo 5 iki 30 tonų) ir masiškas (virš 30 tonų) partijas. Krovinio partija vežama vienu metu pagal vieną vežimo ekspedicinį dokumentą ir vieną adresą.

Pagal gabaritus, kroviniai Lietuvoje ir užsienyje, skirstomi į leistinus gabenti bendrojo naudojimo keliais ir į stambiagabaritinius. Stambiagabaritiniais kroviniais laikomi tokie kroviniai, kurių bent vienas iš gabaritinių matmenų viršija leistinas normas: plotis – 2,5 m., aukštis – 3,8 m. (su konteineriu 4m.), o ilgis – viršijantis kėbulo gabaritus pagal ilgį 2 metrais.

Pagal agregatinę būseną: dujiniai, skysti ir kieti. Kieti kroviniai dar skirstomi į vienetinius krovinius ir birius, suverčiamus. Birūs kietieji kroviniai transportavimo metu suverčiami į atitinkamas talpas.

Pagal specifinius požymius: greitai gendantys, antisanitariniai (nešvarumai ir šiukšlės), pavojingi arba gyvi gyvūnai (fauna: gyvuliai, žuvys, paukščiai, bitės ir kiti).

Pagal pavojingumo laipsnį: nepavojingi, pavojingi pagal gabaritus, dulkantys arba karšti ir pavojingi.

Pagal krovos darbų techniką kroviniai yra skirstomi į piltinius (dujos ir skysčiai), vienetinius ir birius (suverčiamus).

Atsižvelgiant į krovinių rūšį yra pritaikomas gabenimo ir pakavimo būdas, imamasi atitinkamų saugos priemonių.

Share this Post