Saugus dviračių eismas

Administratorius/ April 12, 2016/ Saugumas kelyje

Atšilo orai ir žmonės numetė automobilių raktelius į šalį, dabar visi nori būti gryname ore, aktyviai leisti laiką, sportuoti, na ir vis dažniau kai kurie renkasi aktyviai leisti ne tik laisvalaikį, bet ir laiką automobilių kamščių spūstyse išmaino į laisvus dviračių takus. Vilniuje „Cyclocity Vilnius“ projektas su dar vienu oranžinių Vilniaus miesto dviračių sezonu naujai startavo 2016-ų metų balandžio 1-ąją dieną. Viešojo transporto stotelėse dviratininkus pasitinka reklaminiai plakatai kviečiantys išmainyti troleibusus be kondicionierių į kelionę dviračiu su vėjeliu. Sakoma: „liftu — du kart greičiau, o laiptais — trigubai sveikiau“. Taigi, prieš važiuojant į miesto gatves derėtų prisiminti kelias pagrindines dviratininkų taisykles.

Kur galima važiuoti?

Dviratininkai privalo važiuoti jiems skirtais dviračių takais arba specialiai žymimomis kelių eismo juostomis. Kai, kurie dviratininkai mano, jog gali rinktis kur nori važiuoti: gatve arba šaligatviu, tačiau taip nėra. Tik tokiu atveju — jei dviračių tako nėra — galima naudotis pėstiesiems skirtu taku arba kelkraščiu. Jeigu kelkraštis netinkamas važiuoti dviračiu, tuomet dviračio vairuotojas gali važiuoti dešiniąja, kraštine eismo juosta. Norint pervažiuoti į kitą kelio pusę rekomenduojama nulipti nuo dviračio ir jį vestis šalia. Be to, per perėją kiekvienas dviratininkas taip pat privalo eiti pėsčiomis ir dviratį varytis šalia. Važiuodamas pėstiesiems skirtu taku, dviratininkas privalo netrukdyti pėstiesiems.

Kokiais keliais dviratininkams važiuoti draudžiama?

Dviračiams neleistina važiuoti greitkeliais ir automagistralėmis. Tai draudžiama dėl pačių dviračių vairuotojų saugumo.

Ką privaloma turėti?

  • Tvarkingą, veikiantį stabdį;
  • Veikiantį garso signalą;
  • Galinį raudoną šviesos atšvaitą arba žibintą;
  • Iš abiejų dviračio pusių prie rato stipinų pritvirtintus oranžinius atšvaitus;
  • Galinio vaizdo veidrodėlį (neprivaloma, tačiau rekomenduojama);
  • Įpusėjus 2014-iems metams buvo priimta taisyklė, jog kiekvienas dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę ir turėti įjungiamus dviračio žibintus.

Ar liemenę dėvėti būtina?

Daugelis piktinasi, kad reikia dėvėti šviesą atspindinčias liemenes. Ar bent jau piktinosi tik įvedus šią taisyklę 2014-aisiais metais. Tačiau ne daugelis žino, kad liemenės dėvėti neprivaloma jei įjungti dviračio galinis ir priekinis žibintai. Lygiai taip pat ir atvirkščiai, jei neturite žibintų, galite tik dėvėti liemenę.

O kaip dėl šalmo?

Šalmas privalomas tik dviračių vairuotojas (bei jų keleiviams) iki 18 metų. Vyresni dviratininkai neprivalo nešioti šalmo, tačiau dėl jų pačių saugumo tai yra rekomenduojama.

 

Share this Post