Civilinės atsakomybės draudimas – ar jo pakanka?

Administratorius/ March 30, 2015/ Saugumas kelyje

Privalomasis transporto priemonių valdytojų draudimas dar žinomas kaip TPVCA arba civilinis draudimas. Privalomuoju automobilio ar kitos transporto priemonės valdytojų civilinės atsakomybės draudimu vairuotojas yra apdraudžiamas nuo civilinės atsakomybės. Kad galėtume nuspręsti ar privalomasis draudimas yra viskas ko mums reikia, prieš tai reiktų apsibrėžti nuo ko esame draudžiami, kai įsigyjame privalomąjį TPVCA draudimą apie kurį plačiau galima sužinoti http://www.ld.lt/privalomasis-draudimas.

Jei dėl kilusios avarijos yra kaltas apdraustas vairuotojas, o eismo įvykio metu nukentėjo treti asmenys, keliavę kaltininko ar nukentėjusio automobilyje, tuomet draudikas tretiems asmenims atlygins patirtus nuostolius. Taip pat žala atlyginama jei eismo įvykio metu nukenčia ir trečiųjų asmenų transporto priemonės, kitas automobilyje buvęs jų turtas ar papildoma įranga, kelio ženklai, šviesoforai, tvorelės ir kita. Kai kurie draudikai, kartu su privalomuoju TPVCA draudimu, siūlo ir terminuotą nemokamą techninę pagalbą kelyje bei „Žaliosios kortelės“ liudijimą, kuris galioja 46-iose šalyse ir tarnauja kaip tarptautinis privalomasis draudimas. Štai kaip mus apsaugo civilinis draudimas ir galimi jo priedai, tačiau ar to pakanka?

Lietuvoje civilinės atsakomybės draudimas tapo privalomu po 2002 metais įsigaliojusio Transporto priemonių savininkų bei valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo priėmimo. Taigi, šis civilinės atsakomybės draudimas mus draudžia tik nuo civilinės atsakomybės, tai yra nuo žalos atlyginimo tretiems dėl mūsų kaltės eismo įvykio metu padarytos žalos jų sveikatai, turtui ar net gyvybei. Vadinasi, privalomasis draudimas mums neatlygina žalos, jei avarijoje nukenčiame mes patys, mūsų automobilis ar jame esantis turtas. Būtent todėl vairuotojai dažnai papildomai įsigyja KASKO draudimą, kuris mus draudžia nuo tokių nelaimingų atsitikimų kaip avarijos, vagystės, vandalizmo atvejai ar net stichinės nelaimės. Taigi, prieš nuspręsdami sutaupyti ant papildomo draudimo, pagalvokite ar verta? Juk civilinis draudimas ir papildomas KASKO draudimas, net sudėjus kartu, kainuoja pigiau nei naujas automobilis, o kartu su draudimu jaučiamės saugesni ir galime ramiau miegoti.

Share this Post