Norite tapti ūkininku? Pradėkite nuo mažojo ūkio steigimo

Administratorius/ May 26, 2022/ Žemės ūkio transportas

Kas yra mažas ūkis?

Mažas ūkis apibrėžiamas kaip komercinis arba nekomercinis ūkis, kurio bendrasis pelnas yra mažesnis nei 250 000 eurų per metus. Maži ūkiai sudaro daugiau nei 90% visų Lietuvos ūkių. Nesvarbu, ar svajojate apie pelningą mažą ūkį, ar smulkų ūkį, yra jums tinkamas ūkininkavimo stilius. Žemiau rasite keletą būdų, kaip galite pradėti užsidirbti pinigų ūkininkaujant.

Pelningos mažųjų ūkių idėjos

Kaimo žemės ūkis

Kaimo žemės ūkis yra tai, apie ką galvojame, kai galvojame apie ūkininkavimą; gyvena vietovėje, kurioje yra daug žemės ir mažai žmonių. Žemiau yra keletas kaimo žemės ūkio formų, kurios jums gali patikti, jei norite gyventi nuošaliau ir mėgautis vienišesniu gyvenimu.

Dvigubas pasėlių auginimas

Dvigubas pasėlių auginimas – tai dviejų pasėlių sodinimas iš eilės, siekiant sumažinti nuostolių riziką, padidinti pelną ir palaikyti dirvožemio sveikatą. Tačiau norint, kad tai būtų pelningas ūkis, derėtų investuoti į atitinkamas technologijas. Toks ūkis šiais laikais sunkiai prasiverstų be specialios įrangos ir naujos kartos traktorių bei kitos technikos. O pastaroji turi būti ne bet kokia, o su tam tikrais įrankiais, padėsiančiais pelningai dirbti. Kaip pavyzdys galėtų būti lygiagretaus vairavimo navigacinė sistema ar kitos, darbą palengvinančios, sistemos.

Pieno ūkis

Pirminė priežastis turėti pieno ūkį yra karvių ar ožkų pienas ir iš jo gaunami pieno produktai, siekiant pelno.

Medelynas

Jei nuspręsite įkurti medelyną, turėsite turėti laiko ir pinigų, kad pamatytumėte pelną iš produkto. Jei jums prireiks pinigų anksčiau, pirmą kartą pasodintus medžius galite parduoti pirkėjams ir reguliariai informuoti apie jų sveikatą ir augimą, kol jie bus pasirengę palikti ūkį. 

Mažo kapitalo ūkininkavimas

Norėtumėte pradėti ūkininkauti siekdami pelno, dirbant pilną darbo dieną, bet neturite kapitalo nusipirkti daug žemės. Ne problema! Žemiau rasite 3 ūkininkavimo tipus, kuriems pradėti reikia nedaug pinigų.

Žolelių sodas

Augindami populiarias žoleles, tokias kaip rozmarinas, šalavijas, raudonėlis, bazilikas ir mairūnas, galite gauti tvarkingą pelną. Juos lengva auginti mažuose žemės sklypuose arba konteineriuose, o dėl mažo svorio juos lengva gabenti.

Bičių auginimas

Jei pirmiausia mokotės, bičių auginimas yra viena pelningiausių mažų ūkių formų. Bičių auginimas leidžia parduoti medų, korių, bičių vaško ir apdulkinimo paslaugas. Bičių auginimas gali būti lengvai naudojamas miesto ūkyje.

Mikrožalumynų auginimas

Mikro žalumynams, tokiems kaip lapiniai kopūstai, brokoliai ir rukola, auginti nereikia daug žemės, tačiau reikia patalpų arba šiltnamio. Norėdami gauti pelno, turėsite auginti daug mikrožalumynų. Kadangi juos lengva auginti nedidelėje erdvėje, mikrožalumynų auginimas turėtų būti lengvai pelningas.

Miesto žemės ūkis

Miesto žemės ūkis yra maisto auginimas, perdirbimas ir paskirstymas mieste ir aplink juos. Žemiau rasite žemės ūkio idėjas, kurios gali tapti pelningu verslu.

Daržovių auginimas

Daržovių apželdinimas – tai vaisių ir daržovių auginimas tarp gėlių ir kraštovaizdžio augalų. Norite būti tikri, kad renkate vaisius ir daržoves, kurie augs jūsų vietovėje ir kuriuos galima parduoti pelningai. Sukurkite savo erdvės dizainą, kad jūsų kraštovaizdis atrodytų tikslingai ir maloniai, o jūsų kaimynai pavydėtų.

Vaisių skynimo ūkis

Jūs apmokestinate žmones, kurie atvyksta į jūsų ūkį už privilegiją patiems skinti vaisius ar uogas. Kai kurie savo ūkiuose taip pat turi parduotuves ar restoranus, kuriuose visuomenė gali nusipirkti vaisių ar uogų arba įsigyti iš vaisių ir uogų pagamintų produktų.

Share this Post