Automobilių rūšys pagal energijos gavimo metodus

Administratorius/ November 23, 2022/ Transporto priemonės

Renkantis automobilį, dažnas vairuotojas svarsto, kaip sutaupyti, todėl vienas iš aktualiausių klausimų yra, kokią transporto priemonę pasirinkti: ar varomą dyzeliu, ar benzinu. O gal jus domina tvaresni, aplinką tausojantys pasirinkimai, tokie kaip hibridiniai automobiliai ar elektromobiliai? Kviečiame skaityti toliau ir sužinoti, kokie yra skirtingų rūšių automobilių pliusai.

Kaip išsirinkti tinkamą automobilį?

Ruošiatės pirkti automobilį? Tuomet turite žinoti, kokios yra jų rūšys pagal energijos gavimo metodus. Žinoma, kiekvienos rūšies automobilis turi savo pliusų ir minusų, todėl juos reikia apsvarstyti. Iškastiniu kuru varomi automobiliai būna:

  • Benzininiai automobiliai. Benzininiai automobiliai yra vis dar populiarus pasirinkimas. Lyginant su dyzeliniais automobiliais, tokie automobiliai yra žemesnės kainos ir mažiau taršūs, o jų taisymo ir priežiūros kaštai taip pat būna pigesni. Taip pat jie pasižymi mažu garso ir vibracijos skleidimu, o rinkoje siūloma daug benzininių modelių. Be to, benzinu varomu automobiliai yra patvarus pasirinkimas ekstremaliomis sąlygomis;
  • Dyzeliniai automobiliai. Nors dyzeliniai modeliai yra brangesni nei benzininiai, pats dyzelis paprastai būna pigesnis. Kita dyzelio savybė – šis kuras turi daugiau energijos lyginant su benzinu, tai yra, užtenka mažesnio jo kiekio (dyzelinės transporto priemonės laikomos efektyvesnės). Tokie automobiliai turi didesnes apsukas, o jų variklio gyvavimo laikas ilgesnis.

Dar vienas benzininių ir dyzelinių automobilių privalumas – jų nereikia krauti, o kuro kolonėlių yra išties daug. Bet kokiu iškastiniu kuru varomos transporto priemonės yra pigesnės nei hibridinės ir elektrinės, tačiau pastarosios yra aplinkai draugiškesnė alternatyva. Vadinamiesiems žaliesiems automobiliams priskiriami:

  • Hybrid automobiliai. Tai tokie automobiliai, kurie apjungia elektrinį ir vidaus degimo variklius. Nuo hibrido rūšies priklauso ir naudojamos elektros energijos kiekis – kai kurie hibridai ją pasitelkia stabdant, judėjimui iš vietos, kiti – važiavimui sąlyginai mažu greičiu. Tokie automobiliai yra ekonomiški, patvarūs, saugūs, aplinkai draugiški ir mažiau priklausomi nuo iškastinio kuro;
  • Elektriniai automobiliai. Elektromobiliai yra kitas aplinkai draugiškas variantas, kuris visiškai neskleidžia kenksmingų medžiagų. Nors elektromobilių įsigijimas yra brangus, jų išlaikymo kaina žemesnė, kadangi jų nereikia pildyti kuru ir mokėti taršos mokesčio.
Share this Post