Ruošiatės į kelionę automobiliu? 6 patarimai, kaip jį tam paruošti

Administratorius/ April 17, 2023/ Patarimai vairuotojams

Nieko nėra geriau už tą kelionės jaudulį, kai išvažiuojate į kelią ir laukiate pirmų nuotykių ar įspūdingų vaizdų. Nesvarbu, ar tyrinėjate naujas vietoves, ar vėl lankote tas šalis, regionus ar vietas, kur jau kažkada buvote kelionė automobiliu žada būti itin turininga bei smagia patirtimi.

Tačiau prieš išvykstant būtina įsitikinti, kad automobilis tam paruoštas. Mažiausiai norisi prisiminimų stovint šalikelėje ir laukiant tralo. Šiame straipsnyje pasidalinsime šešiais patarimais, kurie padės paruošti automobilį kitai ilgai kelionei. Pradėkime nuo vieno iš svarbiausių komponentų – akumuliatorių.

1.   Patikrinkite akumuliatoriaus būklę

Kas kaip tyčia yra dažniausiai linkęs sugriauti žmonių kelionės planus. Tai – savotiški nenaudėliai akumuliatoriai, kurie išsikrauna pačiu netinkamiausiu metu. Jeigu jis paseno arba sugedo, automobilio nebeužvesite, o svečioje šalyje ar pvz., atokesnėje vietoje rasti kuo jį pakrauti ar pakeisti gali pavykti ne taip lengvai.

Prieš leisdamiesi į kelionę įsitikinkite, kad automobilio akumuliatorius dar nepasiekė savo tarnavimo pabaigos. Vizualiai patikrinkite, ar nėra korozijos požymių arba pažeidimų, ir multimetru patikrinkite akumuliatoriaus įkrovą. Jei akumuliatorius yra senesnis nei trejų metų, galite apsvarstyti galimybę jį pakeisti, kad išvengtumėte netikėtų problemų kelyje. Investicija (sąlyginai) nėra labai didelė, tad ją padaryti verta.

2.   Pažiūrėkite į visų skysčių lygius

Automobilyje naudojami įvairūs skysčiai. Stabdžių, langų plovimo, aušinimo, variklio alyva. Taip pat gali būti ir transmisijos alyva ar kiti.

Prieš kelionę būtina juos patikrinti ir papildyti atsargas. Jei kurio nors iš minėtų skysčių trūksta arba jų rezervuarai nešvarūs, vertėtų pagalvoti apie išleidimą ir pakeitimą. Tai geriausiai patikėti servisui, o ne daryti patiems.

3.   Pamatuokite padangų slėgį du kartus prieš kelionę

Padangos atlieka labai svarbų vaidmenį užtikrinant vairavimo malonumą ir saugumą riedant ne tik sausa ir lygia, bet ir apsnigta, šlapia ar nelygia kelio danga.

Prieš kelionę apžiūrėkite padangas, ar nėra didelių nusidėvėjimo požymių ar pažeidimų pavyzdžiui, įtrūkimų, išgaubimų ar netolygiai sudilusio protektoriaus. Be to, įsitikinkite, kad padangos tinkamai pripūstos pagal automobilio gamintojo rekomendacijas. Ar padangos neleidžia oro galite patikrinti labai paprastai. Likus 14 dienų iki išvykimo sulygiuokite visų padangų slėgį. Likus 7 dienoms vėl jį pamatuokite. Net jei paaiškės, kad kažkuri arba kelios – leidžia slėgį, turėsite laiko padangas pakeisti naujomis.

Tai ne tik pagerins jūsų automobilio valdymą ir degalų naudojimo efektyvumą, bet ir padės išvengti galimo sustojimo. Bagažinėje turėkite padangų remonto rinkinuką arba atsarginį ratą.

4.   Leiskitės į trumpesnę kelionę (test-drive)

Maršrutas Vilnius – Kaunas, Vilnius – Panevėžys, Marijampolė – Suvalkai ar panašus (distancija – 60 – 120 km) padeda išmėginti automobilį kelionės sąlygomis. Galbūt išgirsite bildėjimą, pastebėsite keistus garsus arba pamatysite, kad neveikia kokia nors komforto įranga?

Jei pastebėjote kokių nors problemų ar nuogąstavimų, prieš išvažiuodami į kelią leiskite savo transporto priemonę patikrinti profesionaliam mechanikui, kad pavyktų išspręsti visas galimas problemas.

5.   Ar turite vaistinėlę?

Net ir kruopščiai pasiruošus, kelionėje gali kilti nenumatytų problemų. Tam, jog būtumėte pasirengę bet kokiai situacijai, supakuokite vaistinėlę bei svarbiausių reikmenų dėžutę ar krepšelį, kuriame būtų būtiniausių daiktų, pavyzdžiui, žibintuvėlis, krokodilai, padangų remonto rinkinys, pirmosios pagalbos rinkinys, negendantis maistas ir vanduo.

Be to, turėkite keletą pagrindinių įrankių, tokių kaip veržliaraktis (gal net ir domkratas), replės ir atsuktuvas, kad galėtumėte atlikti smulkius remonto darbus patys, pakelėje. Net ir turint draudimo pagalbą užsienyje, laukimo laikas gali būti pernelyg ilgas, kad dėl smulkios problemos apsimokėtų ją kviesti.

6.   Pažiūrėkite, kad veiktų visos šviesos

Automobilio žibintai yra labai svarbūs matomumui ir komunikavimui su kitais vairuotojais. Prieš išvykdami į kelionę patikrinkite visus savo automobilio žibintus, įskaitant priekinius ir galinius žibintus, stabdžių žibintus, posūkių ir atbulinės eigos lempas. Pakeiskite perdegusias lemputes ir išvalykite žibintus, jeigu jie yra nešvarūs. Tai gali šiek tiek kainuoti, tačiau kitose šalyse policija gali labai nelanksčiai žiūrėti į jūsų pasiteisinimus, jeigu pasirodys, kad keliate nors menkiausią pavojų saugumui.

Share this Post