Automobilio patikra: būtinybė ar galvos skausmas?

Administratorius/ July 23, 2018/ Automobilio patikra, Patarimai vairuotojams, Transporto priemonės, Transporto rinkos naujienos

Automoblių autodiagnostika kiekvienais metais tampa dideliu galvos skausmu daugeliui vairuotojų. Transporto priemonės paruošimas, gedimų tvarkymas, techninės apžiūros atlikimas – daug laiko, pastangų ir lėšų reikalaujantis darbas. Dėl šios priežasties, vis daugiau automobilių savininkų į servisuose taikomą naują tvarką žiūri skeptiškai ir į automobilio techninę apžiūrą žiūri pro pirštus.

Nusistovėjęs požiūris, kad privaloma autombilių patikra yra nereikalingas laiko gaišimas dažnai pakiša koją tranpsorto priemonių pirkėjams. Tuo dažnai yra linkę pasinaudoti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir kitų didžiųjų miestų sukčiai siekiantys už kuo didesnę kainą parduoti kokybės neatitinkantį automobolį neapdairiems žmonėms. Nuolat daugėja nukentėjusių nuo mašinų pardavėjų apgavysčių. Dažnai yra patikima žodiniu pardavėjo įtikinėjimu apie gerą mašinos būklę. Išorinius išvaizdos trūkumus lengva paslėpti, bet vidinių automobilių gedimų tvarkymas reikalauja nemažos pinigų sumos. Nerekomenduotina pasikliauti saldžiu melu, nes apie tranpsorto priemonės būklę svarbiausią informaciją gali pasakyti tik techninės apžiūros pažyma. Dėl šios priežasties, prieš įsigyjant automobilį siūloma pasidomėti techninės apžiūros duomenimis, kuriuose pateikti mašinos trūkūmai gali signalizuoti apie galimas problemas. Atlikta autodiagnostika pirkėją informuos apie automobilio bėdas, kurias apsukrūs pardavėjai yra linkę nutylėti. Svarbu prisiminti, kad nuo automobilio techninės būklės priklauso vairuotojo ir keleivių saugumas.

Kasmet privalomos automoblių techninės apžiūros iš pirmo karto negauna beveik pusė visų automoblių. Didelė dalis transporto priemonių vairuotojų iš tiesų nežino apie automobilio gedimus ar normų neatitikimus, todėl teigiamų autodiagnostikos atsakymų negauna pirmuoju bandymu. Vis dėlto, sparčiai auga visuomenės dalis, kuri bando dangstyti mašinos problemas, tikėdamiesi praeiti automoblių techninė apžiūrą prieš tai nesutvarkę gedimų.

Automobilių techninės apžiūros specialistai yra linkę išskirti svarbiausias priežastis dėl kurių automibilio vairuotojas privalo atlikti pakartotiną patikrą. Dažniausiai mašinų savininkai yra įspėjami dėl nesureguliuotų artimųjų šviesų žibintų. Netinkamame aukštyje esantys žibintai gali kelti grėsmę ne tik transporto priemonės vairuotojui, bet ir aplinkinių saugumui. Kita priežastis, dėl kurios autodiagnostikos rezultatai neleidžia vairuoti automobilio yra pakabos gedimai. Netvarkinga pakaba neužtikrina automobilio stabilumo. Dėl to, nukenčia ne tik vairavimo komfortas, bet ir kyla gresmė vairuotojo sugumui, nes padidėja automoblio nesuvaldymo grėsmė. Viena didžiausių ir gana dažnai pasitaikančių problemų, kurios identifikuojamos automobilių techninės apžiūros metu, yra natvarkinga stabdžių sistema. Tai ypač pavojingas gedimas transporto priemonėje, nes sugedę stabdžiai gali privesti prie tragiškų auto įvykių. Jeigu stabdymui reikia per didelės jėgos, stabdymo metu sklinda šaižūs garsai, stabdymas nėra vientisas – tai informuoja apie stabdžių problemas. Taip pat, daugeliui vairuotojų techninės apžiūros metu rekomenduojama pasikeisti nusidevėjusias padangas ar sureguliuoti teršalų išmetimo sistemą. Naujoji tvarka kelia ypač aukštus reikalavimus išmetamų teršalų normavimui, kad būtų mažinamos aplinkosauginės problemos.

Visai neseniai vairuotojus pasiekė žinai apie netrukus įsigaliojančią naują automoblių patikros tvarką. Technines apžiūras atliekantys speclialistai teigia, kad naujasis automoblių patikros reglamentas neturėtų išgąsdinti vairuotojų, bet kaikurie pakeitimai gali nuliūdinti tuos, kurie į autodiagnostiką žiūri atsainiai. Nauja tvarka privers daugiau dėmesio skirti rūko žibintų patikrai, nes jiems bus taikomi papildomi reikalavimai. Automobilių techninės apžiūros metu bus tikrinamas ir transporto priemonės stiklų šviesos laidumas. Nuo šiol, šviesos laidumo riba yra padidinama pabrėžiant, kad taip yra užtikrinimas vairuotojo saugumas. Didelių bėdų turės vairuotojai, kurių automobiliai pasižymi per dideliu dūmų išmetimu. Siekiant mažinti ekologines problemas, automoblių patikras atliekantys darbuotojai galės patikrinti ar išmetamose dujose yra padidėjęs nuodingų medžiagų, tokių kaip sudegusi alyva kiekis. Tokių transporto priemonių savininkai techninės apžiūros talono negaus ir bus priversti tvarkyti variklio gedimus.

 

 

Share this Post