Kokios yra dažniausiai pasitaikančios klaidos, pildant CMR važtaraščius?

Administratorius/ June 26, 2023/ Krovininis transportas, pervežimai, Patarimai vairuotojams

Šiuo straipsniu norime atkreipti jūsų dėmesį, kad teisingas tarptautinių krovinių gabenimo keliais važtaraščių pildymas yra svarbus veiksnys, norint kad krovinys sklandžiai pasiektų gavėją. Klaidos, susijusios su tokio tipo dokumentais, gali gerokai apsunkinti ir kartais net sutrukdyti transportuoti krovinius. Todėl, jei dažnai tenka pildyti važtaraščius, perskaitykite šį straipsnį ir susipažinkite su dažniausiai pasitaikančiomis klaidomis. 

Dažniausiai pasitaikanti klaida, pildant tarptautinių krovinių gabenimo keliais važtaraščius (CMR), yra tikslaus krovinio aprašymo dokumentuose nepaisymas. Kodėl tai taip svarbu? Už tokio pobūdžio klaidas yra atsakinga prekes siunčianti įmonė ar fizinis asmuo – siuntėjas. 

Gavėjas, pastebėjęs žalą, gali reikalauti iš vežėjo atlyginti žalą. Jei važtaraštyje yra tiksliai aprašyti, pavyzdžiui, pastebėti defektai, tai vežėjas neatsako už tuos, kurie nurodyti dokumente. Tačiau jei tokie nėra nurodyti, atsakomybė krenta ant vežėjo. 

Jei prekės aprašymas yra netikslus arba neatitinkantis realybės, jo gabenimas iš vienos šalies į kitą gali ne juokais apsunktis, pvz., kilti nesusipratimų muitinėje ir pan. Krovinio tikrintojai turi tiksliai žinoti, kas yra krovinyje, kad galėtų leisti tęsti krovinio gabenimo procesą.

Kita problema, dažnokai pasitaikanti CMR važtaraščiuose, yra pilnų transporto duomenų trūkumas. Pavyzdžiui, atsižvelgiama į tai, kas ir kur atsiima prekes, tačiau neįvedama tiksli pakrovimo data. 

Pildydami CMR dokumentus būtinai atminkite, kad ginčuose ir konfliktuose važtaraštis bus svarbus dokumentas, įrodantis vienos arba kitos šalies teisybę, todėl jį būtina parengti pagal visas taisykles ir pildyti kaip įmanoma tiksliau.
Už nepilną važtaraštį taip pat gresia administracinės nuobaudos. Antspaudo, parašo, registracijos numerio ar pilnų duomenų nebuvimas gali kainuoti nemenkus pinigus.

Kad važtaraščių pildymas neužimtų jūsų brangaus laiko ir visa reikiama informacija būtų užpildyta, rekomenduojame pasidomėti šių dokumentų pildymo internetu galimybe. Įvairios svetainės siūlo išbandyti jų teikiamus planus su daugybe privalumų. Tokiose svetainėse rasite iš karto pateiktus šablonus, taip pat informaciją, kaip pildyti tokio pobūdžio dokumentus, automatinį dokumentų numeravimą, galimybę išsisaugoti duomenis ir pasirinkti kaip numatytuosius ateityje pildant važtaraščius bei dar daugiau. Su tokia pagalba dokumentų pildymas ir tvarkymas bus vienas juokas.

Share this Post