Blogas kvapas automobilio salone: kokios to priežastys?

Administratorius/ February 22, 2021/ Automobilių aksesuarai

Automobilyje dažnas iš mūsų praleidžiame iš tiesų nemažai laiko. Kelionė į darbą ir atgal (nepamirškime ir laiko, praleidžiamo transporto spūstyse), vaikų „išmėtymas“ po švietimo įstaigas, stabtelėjimas parduotuvėje ar ilgiau trunkančios savaitgalio išvykos: iš tiesų „solidus“ laiko tarpsnis! Nemalonią kelionės automobiliu patirtį sukelti gali ne tik nepatogi pasostė, antipatiškas bendrakeleivis (ką toks tipas apskritai veikia jūsų automobilyje?) ar įtemptos eismo sąlygos, bet ir…dvokas, priverčiantis raukyti nosį vairuotojui ar net nepatogiai pasijusti prieš kitą, kartu važiuojantį asmenį. Trumpai apžvelgsime pagrindines priežastis, galinčias įtakoti blogą kvapą automobilio salone bei atsakysime į klausimą, kuo odoro.lt  gali prisidėti prie aptariamos problemos sprendimo.

Kur čia šuo pakastas arba kodėl jūsų automobilio salonas…dvokia?

Na, tikėkimės, nemalonus kvapas atsirado ne dėl padvėsusio šuns! Tačiau, juokas juokais, kartais kvapas, sklindantis iš neaišku kur, būna labai nemalonus ir erzinantis. Taigi, apžvelgsime galimus pagrindinius to „kaltininkus“.

Oro kondicionavimo sistemos užsikimšimas. Tai – viena dažniausių šios problemos priežasčių. Į kondicionieriaus garintuvą patekusios žiedadulkės, dulkės, bakterijos bei kitos smulkiosios dalelės, veikiamos drėgmės, ne tik skleidžia nemalonų kvapą, bet ir gali sukelti rimtesnius padarinius sveikatai, pavyzdžiui, suaktyvinti bronchinę astmą ar iššaukti alergiją. Oro kondicionavimo sistemą reikėtų dezinfekuoti du kartus per metus, idealu – prieš ir po šiltojo sezono.

Latakų užsikimšimas. Lapai, purvas, dulkės bei kitos šiukšlės, patekusios ant priekinio stiklo, ilgainiui gali užkimšti ir latakus. Nenubėgantis vanduo gali patekti ir į automobilio saloną, sušlapindamas kilimėlius bei sukeldamas nuolatinį įkyrų langų rasojimą. Turbūt net nereikia sakyti, kokia kvapų „puokštė“ tokiu atveju pasklinda automobilio salone…„Priešnuodis“ – švaros palaikymas ne tik viduje, bet ir automobilio išorėje.

Būtinybė pakeisti salono filtrą. Vadovaujantis rekomendacijomis, salono filtrą derėtų keisti prieš medžių žydėjimo sezoną ir prieš žiemą. Laiku nepakeitus filtro, šis tinkamai neatlieka savo funkcijos, tai yra, užuot sulaikęs tokias mikrodaleles kaip, pavyzdžiui, dulkės, šias pučia  saloną vidų. Ir vėl – gero kvapelio tikėtis sunku…

Cigarečių tvaikas. Jei vairuotojas rūko, tikėtina, cigarečių kvapas šiam neigiamų asociacijų nesukelia. Tačiau šiuo atveju derėtų pasitelkti objektyvų, kritišką mąstymą. Savaime suprantama, nesinori, jog nemaloniu kvapu įsigertų atžalų ar antrosios pusės rūbai. O ką jau kalbėti apie situaciją, kai pastabą apie tvaiką išsakytų svetimas žmogus…

Dėmės. Lauke į kažką įsilipote ir tas „gėris“, atkeliavęs kartu su jumis, įsitrynė į kilimėlį? Eilinį kartą valgėte automobilyje? Tikėtina, jog vienas kitas kąsnelis ar lašelis padažo atsidūrė ir ant sėdynės. O, gal, vežant pirkinius, prakiuro pieno gaminio pakelis ar, dar blogiau, mėsa. Smarvė – garantuota!

Kaip kovoti su nemaloniais kvapais automobilyje?

Kaip minėjome, malonus automobilio kvapas – vienas iš veiksnių, užtikrinančių kelionės komfortą. Jei nosimi jaučiate, jog kažkas ne taip, ieškokite galimos problemos priežasties ir šią išspręskite; pakeiskite filtrą, išvalykite dėmę nuo kilimėlio ar sėdynės ir panašiai. Ir, žinoma, automobilio kvapukai, kaip be jų! Tai – ne tik trumpalaikis sprendimas, padėsiantis „užmušti“ ar bent užmaskuoti nemalonų kvapą, bet ir padėsiantis sukurti malonesnę, jaukesnę ir, aišku, kvapesnę ir išsprendus tvaiko priežastį. 

Share this Post