Logistikos plėtra Lietuvoje

Administratorius/ September 5, 2017/ Transporto logistika

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą 2004 metais, imta dėti daug vilčių į transporto ir logistikos verslus. Ši sritis ėmė sparčiai plėstis ir šiuo metu įneša didelę dalį į Lietuvos BVP.

Dėl patogios Lietuvos vietos žemėlapyje, didelė dalis pervežimų vyksta pro mūsų šalies teritoriją, o čia įsikūrusios logistikos įmonės gali patogiai paskirstyti transporto maršrutus. Žinoma, daugiausia didelio masto kroviniai yra pervežami sunkvežimiais, bet pastaraisiais metais siuntinių gabenimas kurjerių pagalba išpopuliarėjo taip pat.

Lietuvoje įkuriama vis daugiau modernių paštomatų, leidžiančių vykdyti siuntinių priėmimo ir grąžinimo paslaugas visą parą, bet kurią savaitės dieną. Tai tik įrodo, kad net ir įsigalint internetui, siuntų paslaugų svarba nemažėja. Taip pat įstojimas į Europos Sąjungą, suaktyvino ir siuntinių pervežimus į užsienio šalis. Pavyzdžiui, siuntinių pristatymas į Ispaniją ir kitas pietų Europos šalis, padažnėjo dvigubai, dėl praktiškos kainos ir vis didėjančio lietuvių kiekio šiose šalyse. Taigi, visų tipų logistika plečiasi, o jos plėtra lemia gerą paslaugų kokybės ir kainos santykį.

Logistikos įmonių sėkmė, esant didelei konkurencijai, daugiausia priklauso nuo efektyvumo. Todėl siekiama optimizuoti naudojamas sistemas, pritaikant naująsias technologijas. Logistikos valdymo sistemos leidžia greitai ir patogiai apdoroti turimus duomenis, planuoti krovinių pakrovimus ir iškrovimus valandų tikslumu, stebėti pervežimų būklę bei sumažinti išlaidas skirtas komunikacijai su užsienio šalių partneriais. Interneto pagalba įmonės gali stebėti krovinių judėjimą realiu laiku bet kurioje vietoje, todėl išvengiama bereikalingų skambučių. Dalis dokumentacijos gali būti persiunčiama elektroniniais laiškais, o muitų nebuvimas ir plačiai išvystytos kurjerių paslaugos nulemia, kad, pavyzdžiui, siuntinių pristatymas į Ispaniją ar kitą tolimesnę šalį, būtų saugus, greitas ir pigus.

Jau dabar matomas ženklus suaktyvėjimas logistikos srityje. Didėja transportavimo, siuntų pervežimo įmonių kiekis, į Lietuvos rinką ateina vis daugiau patyrusių Europos šalių įmonių. Bendradarbiaujant su užsienio įmonėmis sudaromos sąlygos, kad kroviniai ar siuntinių pristatymas į Ispaniją ar kitas valstybes, būtų greitesnis, patikimesnis ir už mažesnę kainą. Visos šios įmonės dabar ir ateityje turės didelės įtakos šios srities plėtrai vietiniu ir tarptautiniu mastu.

Share this Post