Transporteriai, Ford ir konsumerizmo atliekos. Kas bendro?

Administratorius/ February 8, 2016/ Asmenybės transporto raidoje, Transporto priemonės

Kai kalbame apie transporto priemones, dažniausiai prieš mūsų akis iškyla automobilis. Jei reiktų išvardinti daugiau transporto priemonių, tikriausiai, kad galvotume apie oro ir vandens transportą, po to galbūt apie geležinkelius, galiausiai prisimintume bemotores transporto priemones: dviračius, oro balionus, riedučius ir taip toliau. Tačiau egzistuoja ir daugiau transporto priemonių. Šį kartą kalbėsime apie tokią transporto priemonę, kuri skirta ne žmonių transportavimui ir ne daiktų ar gyvūnų gabenimui, o atliekoms, tai — transporteriai.

Moderniaisiais industrializacijos ir konsumerizmo laikais, kai įsigyjame vis daugiau įvairių prekių ir produktų, kurių kartais nė neįstengiame suvartoti,pajutome poreikį susimąstyti apie atliekas. Materialinės gėrybės žmogui virto vienu iš gero gyvenimo rodiklių. 2011 metų duomenimis žmonių populiacija pasiekė 7 milijardus ir šis skaičius vis auga. Pamėginkite įsivaizduoti kiek atliekų kiekvienas iš mūsų išmeta atskirai ir koks didelis šiukšlių kiekis susidaro sudėjus visus pasaulio žmones. Visi racionalūs žmonės ir žemės ekologija besirūpinančios įstaigos suprato, jog negalime ir toliau atliekų mėtyti bet kur, privalome jas rūšiuoti, surinkinėti ir perdirbinėti.

Tikriausiai jau supratote, kuo konsumerizmo atliekos yra susijusios su transporteriais. Transporteriai — savotiškos transporto priemonės, kurios dar vadinamos konvejeriais, skirtos atliekų gabenimui ir rūšiavimo proceso spartinimui. Transporterių dėka atliekų rūšiavimo darbai tapo kur kas našesni. Atliekų rūšiavimo darbuose įdiegus transporterius ir jų sistemas, reikia mažiau gyvų darbuotojų, o kiekvienas darbuotojas, dirbdamas prie transporterio, gali išrūšiuoti keliolika kartų daugiau atliekų nei dirbdamas be atliekas transportuojančio konvejerio.

Henris Fordas

Na, o kaip gi su atliekų transporteriais susijęs žymus „Ford“ vardas? Auto fanai tikrai žino ar bent kažkada yra girdėję apie amerikietį, „Ford Motor Company“ įkūrėją ir savininką, ryškų pramonės srities veikėją — Henry Ford (1863—1947).

Ford motor company

Henris buvo pirmasis žmogus pritaikęs transporterį masinei automobilių gamybai. H. Fordo motto buvo: „Automobilis visiems“ ir jis įgyvendino šį savo motto į masinę gamybą paleisdamas visiems įperkamus automobilius. Nors H. Fordas ir nesukūrė konvejerio, tačiau jo paleista gamybinė transporterių linija buvo pirmoji, kuri buvo sėkminga komerciškai.

ford motor company

Share this Post