10 faktų apie dviračius

Administratorius/ February 8, 2015/ Transporto priemonės

Dviratis – viena dažniausiai naudojamų transporto priemonių. Ja žmonės važinėja ne tik laisvalaikiu, tačiau ir į darbą, universitetą ar mokyklą, kadangi ji gerina fizinę būklę ir neteršia aplinkos. Dviračiai populiarūs visame pasaulyje. Tai niekam nėra naujiena, tačiau Jums tikrai turėtų patikti 10 faktų apie šią transporto priemonę, kurių veikiausiai nesate girdėję.
1. Pirmąjį žmogaus judesių sukuriamos energijos varomą dviratį sukūrė Giovanni Fontana 1418 metais.
2. Ilgiausias kada nors sukurtas dviratis siekė kone 21 metrą, o ant jo galėjo sėsti net 35 žmonės.
3. Mažiausias dviratis suaugusiam žmogui buvo toks mažas, kad jo ratai buvo padaryti iš sidabrinio dolerio monetų.
4. Lėčiausio važiavimo dviračiu rekordas priklauso japonui Tsugunobu Mitsuishi, kuris 1965 metais kone nejudėdamas prastovėjo 5 valandas ir 25 minutes. Tuo tarpu didžiausias greitis buvo užfiksuotas JAV olimpiečio Johno Howardo, kuris 1985 metais pasiekė 244 km/h greitį.
5. Pusė tipinio dviračio dalių yra grandinėje.
6. Daugkartinio prestižinių „Tour de France“ lenktynių nugalėtojo Lance’o Armstrongo širdis yra net trečdaliu didesnė nei įprasto žmogaus.
7. Amerikiečiai dviračius naudoja vos vienam procentui kelionių mieste. Tuo tarpu europiečiai tai daro kur kas dažniau. Italijoje kelionės dviračiais užima 5%, Olandijoje – 30%.
8. Pasaulyje yra apie vieną milijardą dviračių, o kiekvienais metais jų pagaminama dar po 100 milijonų. Pavyzdžiui 2007-iais buvo pagaminti 130 milijonų dviračių, o mašinų „vos“ 52 milijonai.
9. Kiek dviračių gali būti pastatyta vienos mašinos stovėjimo vietoje? Nuo 6 iki 20.
10. 25-erių metų Fredas A. Birchmore’as 1935 metais dviračiu apkeliavo visą pasaulį. Kelionė apėmė Europą, Aziją ir JAV. Vyras įveikė 64373 kilometrus. 40233 kilometrai iš jų buvo įveikti dviračiu, likę – laivu. Per šią kelionę Birchemore’as sudėvėjo net 7 poras padangų.
Share this Post