KĄ DARYTI ATSITIKUS EISMO ĮVYKIUI ?

Administratorius/ February 2, 2018/ Saugumas kelyje

Vairuotojai puikiai žino, kiek daug reikia pavargti, kol galiausiai savo rankose laikai vairuotojo pažymėjimą ir turi teisę vairuoti transporto priemonę – automobilį. Varginančios vairavimo pamokos, begalė teorinių klausimų ir visa tai reikia mokėti norit vairuoti. Ir tikriausiai dažnas žino tą jausmą kai neišlaikai teorinio arba praktinio egzamino ir tada vėl reikia laukti nemažą eilę iki sekančio karto, kai galėsi išmėginti savo jėgas bei žinias. Tačiau jau ir galiausiai gavus vairuotojo pažymėjimą gali kilti įvairiausių incidentų. Blogos oro sąlygos , o gal tiesiog žioplumo dėka galima lengvai sukelti avariją. Padaryti nors ir nedidelę žalą, kito vairuotojo transportui arba dar baisiau – sveikatai. Ir be abejonės tokioje situacijoje reikia žinoti, tai ką gi daryti atsitikus eismo įvykiui ?
Tokie nemalonūs incidentai gali nutikti, bet kam, galbūt net ir ne dėl tavo kaltės. Todėl šis straipsnis pravers ne tik ką tik pradėjusiems vairuoti klevukams, bet ir ilgametį vairuotojo stažą turintiems veteranams.
Patekus į avariją arba ją sukėlus, visų pirma reikia nusiraminti. Stengtis viską vertinti racionaliai ir nepanikuoti. Jeigu taip jau nutiko, kad incidentas pasitaikė dar ir tamsios paros metu, o automobilio apgadinimų nesimato (kadangi tamsu), patartina neišsiskirstyti neužpildžius deklaracijos. Kitu atveju prašvitus ir pamačius apgadinimus, kompensacijos sulaukti jau nebesitikėkite.
Jeigu eismo įvykyje nukentėjo žmogus, kuo greičiau iškvieskite greitąją pagalbą ir belaukiant jos suteikite pirmąją pagalbą.
Akivaizdu, kad avarijos visais atvejais atsitinka netikėtai, žinoma neplanuotai, juk niekas nenori apgadinti savo automobilio ar pakenkti savo sveikatai. Ir tokiu atveju na tiesiog nežinai ką gi čia daryti atsitikus eismo įvykiui. O dar ir su kitu avarijos dalyviu nesutariate kuris gi čia kaltas, būtinai kvieskite policiją. Taip pat pareigūnus reikia kvieti jeigu buvo apgadintas turtas, sužeistas žmogus ar partrenktas laukinis gyvūnas.
Pasitaiko dar ir tokių atvejų kai nei vienas eismo įvykio dalyvis neturi tinkamos pildyti deklaracijos. Jei sutariate su kitu vairuotoju dėl eismo įvykio aplinkybių ir pareigūnų kvieti nereikia, o dar ir deklaracijos neturite, tada bandykite ją pasiskolinti iš kitų vairuotojų esančių netoliese. Taip pat ją galite gauti degalinėse. Na, o jei vis tiek negaunate deklaracijos, tada patartina ją pildyti ant balto popieriaus lapo. Taip pildant deklaraciją svarbiausia pildyti, aktualiausią informaciją : datą, laiką, vietą, transporto priemonių duomenis, jų apgadinimus, vairuotojų duomenis, draudimo dokumentų duomenis, eismo įvykio aprašymą bei schemą.
Taigi, atsakant į klausimą – ką gi daryti atsitikus eismo įvykiui? Užtenka žinoti paminėtus elementarius veikslus. O iš viso, geriausia vairuoti atsargiai, neskubant, vertinant tiek savo, tiek aplinkinių turtą bei saugant sveikatą.

Share this Post