Automobilių dažymo menas

Administratorius/ December 29, 2014/ Autoservisas

Šiais laikais darosi vis sunkiau įvairias meno išraiškas sutalpinti į dailės terminą. Dailė gali būti vaizduojamoji (grafika, tapyba, skulptūra) ir taikomoji (amatininkų dirbiniai, odos, keramikos, tekstilės darbai). Dailė apima didelę dalį materialių kūrybos išraiškų. Tačiau atsiradus hepeningams, instaliacijoms ir performansams – iškilo naujo, platesnio termino poreikis. Taip atsirado vaizduojamasis menas, kuriame telpa kelios meno šakos: kino filmai, teatras, fotografija, skulptūra, grafika ir tapyba. Pasaulis margas ir ryškus, kai atrodo, kad jau niekas nebenustebins ir viskas jau yra sukurta bei padaryta – kas nors ima ir atranda ką nors nelaukto ir naujo. Seniau automobilis buvo tiesiog susisiekimo priemonė, vėliau jis imtas naudoti auto sporte. Vis didėjant transporto priemonių paklausai, pasiūla tapo įvairesnė. Žmonės pradėjo automobilius versti tikrais meno kūriniais.

Automobilių dažymo menas4

Automobilio dažymas turi ir praktinę reikšmę: saugo kėbulą nuo korozijos, kurią sukelia aplinkos veiksniai ir permainingos oro sąlygos, leidžia identifikuoti automobilio paskirtį (policijos, gaisrinės automobilius), suteikia patrauklią prekinę išvaizdą ir neleidžia greitai sudilti, nusidėvėti. Pats automobilio dažymas yra labai sudėtingas ir atsakingas procesas, kuris susideda iš kelių etapų.

Automobilių dažymo menas2

Pirmiausia kėbulo dalys paruošiamos dažymui: pašalinami seni dažai ir paviršiaus defektai, defektai šalinami padengiant glaistu, gruntuojant šalinami maži įbrėžimai. Į emalės sudėtį įeina derva, kuri lemia dažymo sistemų ypatumus: dažymo galimybes, džiovinimą, perdažymo galimybes, kietumą. Nustatomas atspalvis. Pradėjus dažymo darbus labai svarbu, kad dažomas plotas būtų kruopščiai nuvalytas, kad dažytojas būtų su specialia apranga, filtras švarus, o dažymo kameros spaudimas aukštas – antraip dažai pasidengs nelygiai. Automobilių aistruoliai mėgsta laiką leisti garažuose, kartais ir dažymo darbus atlieka patys, tačiau profesionaliam ilgalaikiam dažymui reikalinga speciali autoservisų įranga tinkamas pasirengimas, visų niuansų išmanymas.

Automobilių dažymo menas3

Dažymo procesas tikrai sudėtingas, jau vien dažant viena spalva, o kiek kruopštaus darbo reikalauja automobilių dažymo menas! Toks mechanikas – dažytojas gali drąsiai save vadinti dailininku. Lietuvoje dauguma mašinų yra achromatinių spalvų – juodos, baltos, pilkos ir visų kitų atspalvių nuo šviesiausių iki tamsiausių. Ryški mašina iš kart yra pastebima pilkose gatvėse ir palydima žvilgsniais. Kitose šalyse automobilių menas jau įgavęs pagreitį. Net populiarėja kelios rūšys pagal piešinio turinį: klasikinio trompe l’oeil (pažodžiui „bagažinės akis“) ir siurrealizmo derinys, arlekino golfas (keturių bet kokių spalvų derinys), arlekino romantika, gyvūno oda, dryžiai ir t.t. Tokie automobiliai praskaidrina kasdienybę ne tik šeimininkams, bet ir visiems eismo dalyviams.

Automobilių dažymo menas5

 

Share this Post