Kaip registruoti automobilį iš užsienio?

Administratorius/ December 2, 2021/ Automobilio pirkimas, Regitra

Prieš perkant transporto priemonę, itin svarbu įsitikinti, ar ji jau turi savininko deklaravimo kodą (SDK), nes be šio kodo nebus galimybės deklaruoti nuosavybės pasikeitimo ir transporto priemonės registruoti savo vardu.Prieš registruodamas transporto priemonę savo vardu, pirkėjas turi deklaruoti apie nuosavybės pasikeitimą. Tai turi daryti kartu pirkėjas ir pardavėjas iš viso 5 dienas, tai laikotarpis po sandorio pabaigos. Nuo gegužės 1 d. keičiasi iš užsienio įvežamų transporto priemonių įsigijimo ir registracijos procesas. Jei planuojate pirkti automobilį užsienyje, svarbu žinoti, kad nuo šiol dar prieš įvežant jį į Lietuvos teritoriją jam reikės gauti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Na, o jei pirksite automobilį, kuris jau yra Lietuvos teritorijoje, tuomet būtinai paprašykite pardavėjo, kad jis pateiktų SDK. Be šio kodo nebus galimybės registruoti transporto priemonės savo vardu.

Pastabos. Jeigu pirkėjas/pardavėjas yra užsienio gyventojas, tokiu atveju jis privalo deklaruoti nuosavybės pasikeitimą sandorio dieną

Deklaracija turi būti pateikta tokia tvarka: pirkėjas pirmiausia kreipiasi į registrą ir pateikia įsigijimo deklaraciją. Tik pirkėjui pateikus, o pardavėjui patvirtinus duomenis, naujajam savininkui suteikiamas kitas SDK ir sistemoje jis tampa deklaruotu transporto priemonės savininku bei jau gali kreiptis dėl jos registracijos. Buvusio savininko SDK panaikinamas. Pasirūpinkite transporto priemonės privalomąja technine apžiūra. Pasirūpinkite transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu. Jei įsigijote transporto priemonę, registruotą šalyje, kuri nepriklauso Europos Sąjungai (pvz., Šveicarijoje, Norvegijoje, JAV), sumokėkite privalomus muito mokesčius. Jei įsigijote transporto priemonę, registruotą trečiojoje šalyje (t. y. ne Europos Sąjungos šalyje ar Šveicarijoje, Norvegijoje, Lichtenšteine, Islandijoje), pasirūpinkite atitikties įvertinimu. Įvertinimo dokumentą reikės pateikti „Regitroje“. NEPAMIRŠKITE: Lietuvos gyventojai ir įmonės, kurie po gegužės 1 d. planuoja įgyti automobilius užsienyje, dar prieš įvežant juos į Lietuvos teritoriją turės gauti unikalų transporto priemonės savininko deklaravimo kodą (SDK). Šį kodą bus galima gauti tiesiog internetu arba padalinyje, pavyzdžiui, įgaliojus kitą asmenį. Internetu paslauga bus nemokama.

Tai galima padaryti dviem būdais:

  • Internetu
  • Prie pirkimo akto turi būti pridėta pirkimo-pardavimo sutartis, SDK ir kita reikalinga informacija.

Regitros padalinyje pateikite:

  • Sertifikavimui registruotos transporto priemonės;
  • Jūsų asmens tapatybės kortelė arba pasas;
  • Dokumentai, patvirtinantys ankstesnę transporto priemonės registraciją*;
  • Atitikties vertinimo dokumentas (jei transporto priemonę įsigijote ne iš Europos ekonominės erdvės šalių).
  • *Jei TP anksčiau buvo registruota ne EEE šalyje ir registracijos liudijimo pateikti negalima dėl eksportuojančios šalies įstatymų arba TP neregistruota užsienyje, ankstesnis nuosavybės pažymėjimas (JAV), eksporto sertifikatas, TP sertifikatas , TP leidimas, muitinės deklaracija) arba Kiti panašūs dokumentai.

Registracijos liudijimas ir naujas valstybinis numeris bus išduodami „Regitros“ filiale, taip pat gali būti priskirti jūsų anksčiau registruotai transporto priemonei.

Ką reikia žinoti iš užsienio importuojamų automobilių pirkėjams?

Nuo šiol kiekvienas perkantis automobilį privalo įsitikinti, kad turi SDK. Tik tokiu būdu pirkėjas gali apginti savo įstatymines teises ir užtikrinti du dalykus. Visų pirma, automobilis buvo pirktas iš teisėto savininko.Jei vėliau bus nustatytas akivaizdus automobilio defektas, jis žinos, kam kreiptis pagalbos, ir galės reikalauti žalos atlyginimo. Antra, tik turint šį kodą galima užtikrinti, kad transporto priemonę „registracijoje“ bus galima registruoti savo vardu.

Pardavėjui pateikus SDK, pirkėjas galės patikrinti, ar kodas galioja viešoje paieškoje. Įsitikinus, kad viskas tvarkoje, galima pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį.Sutartyje rekomenduojama ne tik pateikti tikslią informaciją apie pirkėją, pardavėją, automobilio kainą, ridą ar broką, bet ir pateikti SDK. Rekomenduojama naudoti Regitros sutarties šabloną, kuris bus atnaujintas gegužės 1 d.

Share this Post