Kaip parduoti automobilį internetu?

Administratorius/ December 2, 2021/ Transporto logistika

Naujoji transporto priemonių apskaitos sistema pradės veikti šiemet. Gegužės 1 dieną fiksuos visų transporto priemonių savininkus. Taip, kiekviena Lietuvos gyventojui ar įmonei šalyje priklausanti transporto priemonė turi turėti unikalų savininko deklaracijos kodą (SDK), kurį sudaro 8 raidės.

Šį kodą naudokite tik transporto priemonėms parduoti ar registruoti. Nuo šiol nuosavybės keitimas ir registracija bus du atskiri procesai. Pirma, naujas SDK pateikiamas kiekvieną kartą, kai pasikeičia nuosavybės teisė. Antra, tik turėdamas ją vienas asmuo gali registruoti transporto priemonę savo vardu. Šiuo metu dalis transporto priemonių perpardavimo sandorių vyksta atsiskaitant grynaisiais pinigais, kurie nėra fiksuojami ar įtraukiami į sistemos apskaitą, todėl taip slepiami mokesčiai. Tikėtina, kad dėl to valstybė kasmet praranda apie 40 mln. eurų. Centralizuota transporto priemonių savininkų apskaitos sistema – tai būtina ir neatidėliotina kovos su šešėliniu automobilių verslu priemonė.Pastaraisiais metais naudotų automobilių prekybos sektoriaus kontrolei Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skyrė išskirtinį dėmesį. 2018–2020 metais, atlikdama kontrolės veiksmus, VMI šiame sektoriuje nustatė beveik 5 mln. eurų papildomai mokėtinų mokesčių.

Didžiausias transporto priemonių registracijos sistemos pokytis per 30 metų

Nuo gegužės 1 d. kiekviena transporto priemonė ir jos savininkas bus susietas su savininko deklaracijos kodu, kuris keisis keičiantis savininkui. Jis teigė, kad nuo tos dienos SDK galiojo ne tik naujai registruotiems, bet ir registruotiems automobiliams. Anot jo, nuo gegužės 1 d. SDK kodą automatiškai sugeneruoja 1,9 mln. VMI kontrolės departamento vyresn. patarėjas Rolandas Puncevičius teigė, kad pokyčius paskatino ir kaimyninės Latvijos patirtis. Įdiegusi privalomą automobilių registravimo sistemą, kaimyninėje šalyje per pirmuosius metus šiame sektoriuje sumokėtų mokesčių suma išaugo 27.2 mln. eurų. Tokia tvarka padės užkirsti kelią sudaryti fiktyvius transporto priemonių pardavimų sandorius bei užtikrinti automobilių pirkimo-pardavimo sandorių kontrolę, kuri bus vykdoma tiek stabdant automobilius gatvėje, tiek automobilių turguose ar kitose pardavimo vietose. Transporto priemonės savininkui numatytos tvarkos reikalavimų nevykdymas užtraukia baudą nuo 150 iki 300 eurų. Pirmą kartą ši atsakomybė gali būti sumažinta iki 75 eurų, o pakartotinai padarius šį nusižengimą numatyta bauda nuo 440 iki 600 eurų. Transporto priemonių savininkai bendro naudojimo vietose laikantys nebenaudojamus, nebevažiuojančius automobilius, nusižengia teisės aktų reikalavimams ir gali būti baudžiami už aplinkos taršą. LR Administracinių nusižengimų kodekso 417 straipsnyje numatyta, kad neeksploatuojamos, paliktos be priežiūros transporto priemonės laikymas bendro naudojimo vietose ir po savivaldybės, policijos ar kitos suinteresuotos institucijos pareigūno raštiško perspėjimo nesiėmimas priemonių ja pasirūpinti yra baudžiamas 70-300 Eur bauda su transporto priemonės konfiskavimu ar be konfiskavimo. Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės yra taršos šaltiniai: iš jų į dirvožemį gali ištekėti aplinkai žalingi skysčiai (kuro, alyvos likučiai, įvairios rūgštys), išdaužyti automobilio stiklai ne tik teršia aplinką, bet ir gali sužeisti greta žaidžiančius vaikus. Plastikas, guma ir kitos automobiliuose esančios medžiagos, pakliuvusios į aplinką, ilgai nesuyra, o netinkamai deginamos dar ir užteršia orą.

Automobilį galima parduoti internetu

Šiais laikais nėra sunku parduoti gerą daiktą, nes automobilį galima talpinti į portalus, facebook ir kitur kur norisi. Juk kiekvienas žmogus dažnai apsilanko paieškoti net ir dėvėtų automobilių tiek facebooke, tiek kituose automobilių pardavimo portaluose. Pabandykite ten ir talpinti automobilį, padarykite gražių nuotraukų, parenkite pristatymą ir tikrai rasite naują šeimininką savo senai transporto priemonei.

Share this Post