Kaip yra nustatoma automobilio rinkos vertė?

Administratorius/ June 10, 2019/ Automobilio pirkimas

Kai ateina laikas įsigyti naują automobilį atsiranda ir daug svarstytinų klausimų. Perkant dėvėtą automobilį, visad išlieka dvejonė, kad galbūt kažkas yra slepiama ir paaiškės tik pasirašius pirkimo-pardavimo sutartį. Tai tarsi loterija kurią žaidžia pirkėjas su pardavėju. Tačiau laimėtojas gali būti tik vienas. Nebent pasitaikytų toks atvejis, kai pardavėjas atvirai pasako kas vyko su automobiliu praeityje ir kokios staigmenos laukia ateityje.

Taigi kodėl svarbu žinoti automobilio vertę tiek perkant tiek parduodant? Ko reikia, kad ją būtų galima nustatyti ir ar būtina tai daryti?

Parduodant automobilį žinoma galima apsieiti ir be rinkos vertės nustatymo. Tačiau jeigu nepasidomėsite kiek šiuo metu galėtų kainuoti jūsų automobilis galite stipriai apsirikti nustatinėdami kainą. Vienu atveju kaina gali būti žymiai aukštesnė, o kitu parduosite automobilį už neadekvačiai mažą sumą.

Todėl reikėtų bent jau pasidomėti apytiksle tokio automobilio rinkos verte ir nustatant kainą orientuotis į tai. Visgi labai lengvai galima nustatyti apytikslę transporto priemonės vertę naudojantis įvairiais internetiniais puslapiais. Juose galima suvesti automobilio detales, komplektaciją ir nusidėvėjimo lygį. Tada gaunate rezultatą, kuris parodo kiek jūsų automobilis galėtų būti vertas.

Kaip ir kada reikia nustatinėti tikslią automobilio vertę

Tikslią automobilio rinkos vertę gali nustatyti tik ekspertai. Jie atsižvelgia į automobilio stovį, komplektaciją, pagamino metus, gamintoją, modelį ir padangų būklę. Tikslus automobilio rinkos vertės nustatymas yra reikalingas tik dalyvaujant teisminiuose procesuose, draudžiant transporto priemonę ar įsigyjant lizingu. Taip pat galima nustatyti tikslią automobilio rinkos vertę įsigyjant automobilį iš privataus pardavėjo, jei pirkėjas to pageidauja. Tačiau čia reikėtų pirmiau susitarti kas padengs ekspertų vertinimo kaštus.

Share this Post