Nestandartinių krovinių transportavimas

Administratorius/ December 19, 2013/ Transporto logistika

Tenka pergabenti pianiną, milžiniško dydžio veidrodį, norite įmonės seifą perkelti į naujai atidarytą ofisą kitame mieste, o gal reikalinga pervežti itin per žiemą įsistiebusį ir jau beveik lubas siekiantį kaktusą? Manote tai neįmanoma? Garsiai sušuksiu – klystate! Šiais laikais nestandartinių krovinių transportavimas tuo užsiimančioms kompanijoms – menka bėda.

Nestandartiniu arba kitaip vadinamu negabaritiniu ar sunkiasvoriu kroviniu yra vadinamas toks, kurio faktiški matmenys ar svoris didesni nei maksimalūs leidžiami dydžiai, nustatyti šalyse, per kurių teritorijas jis yra vežamas. Jiems gali būti priskiriami: įvairūs pramonės šakose, statybų ar žemės ūkio, laivybos, aviacijos sektoriuose naudojami mechanizmai, stambios metalo, medienos konstrukcijos ir kita. Kadangi dažniausiai tokių krovinių bent vienas matmuo arba/ir svoris viršija leistinus dydžius, tenka krovinį išardyti iki leistinų dydžių ir transportuoti dalimis (jeigu tai yra įmanoma) arba paprasčiausiai gabenti jį kaip negabaritinį krovinį.

Kad sėkmingai būtų įvykdytas nestandartinių krovinių transportavimas tam yra reikalingas specialus transportas, krovinių tvirtinimo įranga, negabaritinių krovinių gabenimo leidimai (Kiekvienoje šalyje reikalavimai yra reglamentuojami tos šalies įstatymais, todėl jie skiriasi leidimų išdavimo tvarka, mokesčiais. Lietuvoje leidimus išduoda Valstybinė kelių transporto inspekcija prie Susisiekimo ministerijos.) išdavimo bei galiojimo terminai, kartais ir lydintis papildomas transportas. Jei krovinys yra ypač stambių matmenų, kartais jų gabenimui reikalinga sudaryti individualų maršrutą. Gabenant tokio tipo krovinius dažniausiai yra naudojami vilkikai su specialiomis puspriekabėmis – platformomis, kurios yra pritaikytos vežti nestandartinio ilgio, pločio, aukščio ar svorio krovinius.

Transportavimo kompanijos gali pasiūlyti labai plačias nestandartinių krovinių gabenimo kryptis: Vokietija, Olandija, Belgija, Austrija, Prancūzija, Ispanija, Italija, Jungtinė Karalystė, Švedija, Suomija bei kitur. Paprasčiausia tai įvykdyti, jei reikia nugabenti krovinį į Baltijos šalis: Latviją, Estiją ar iš vieno miesto į kitą Lietuvoje.

Tad jeigu neturite tinkamo transporto gabenti negabaritinį krovinį, galite tai patikėti patikimai kompanijai, kuri šias paslaugas atlieka penkis, dešimt ar net daugiau metų bei turi partnerius visoje Europoje ar pasaulyje, todėl toks krovinys gali būti gabenamas tiek sausuma, tiek vandeniu ar oru.

Share this Post