Dalinių krovinių pervežimas

Administratorius/ December 19, 2013/ Krovininis transportas, pervežimai, Transporto logistika

Vilkiko puspriekabės talpa – apie 90 kubinių metrų. Jame telpa daugiau nei 30 europadėklų (medinių konstrukcijų kroviniui tvirtinti ir iškrovimui palengvinti), pilna puspriekabė gali būti pakrauta iki 25 tonų kroviniu. Tai tikrai įspūdingi skaičiai. Vilkikas niekada negali važiuoti tuščias. Jei jis paima krovinį iš vienos vietos ir nuveža į kitą, tai grįždamas atgal turi paimti papildomą krovinį. Ne visada vilkikas būna užpildomas pilnai (pilnų krovinių pervežimas), todėl jam tenka susirinkti kelis mažesnius krovinius iš skirtingų sandėlių. Tai vadinamas Dalinių krovinių pervežimas, kai puspriekabėje sukraunami skirtingi nedideli kroviniai iš skirtingų sandėlių ar užsakovų, taip pat gali būti pristatinėjami į skirtingus miestus.

Vilkiko-pakrovimas
Dalinis krovinių pervežimas – tikras iššūkis tiek ekspedijavimo paslaugą tiekiančioms įmonėms, tiek vilkiko vairuotojui, tiek sandėlio darbuotojams.

Visų pirma daugiausiai krūvio ir atsakomybės tenka logistikos planuotojams – ekspeditoriams. Tai jie kruopščiai surenka užsakymus ir sudaro aiškų maršrutą, kur ir kada vilkiko vairuotojas turi būti, iš kokio sandėlio kokius krovinius paimti. Kai kroviniai skirtingi, skirtingai tvarkomi ir muitinės dokumentai, todėl juos būtina kruopščiai paruošti. Jei kažkurio dalinio krovinio dokumentai bus netvarkingi, gali kilti bėdų ir taip bus užlaikomi visi kiti kroviniai. Ekspeditoriai turi tiksliai apskaičiuoti reikalingą laiką ir maršrutus, kad reisas būtų ir ekonomiškai naudingas.

Vilkiko vairuotojas turi visus maršrutus įveikti per tam tikrą laiką. Pavėlavus paimti iš vieno sandėlio, prisideda laikymo kaštai, todėl jo reisas gali būti ir nuostolingas pasamdžiusiai įmonei. Puikus planavimas ir maršrutų žinojimas čia labai reikalingi.

Sandėlio darbuotojai gauna užduotį pakrauti krovinius taip, kad nekiltų didelių sunkumų juos iškrauti pakeliui. Tai reiškia, pirmame sustojime iškraunami kroviniai turi eiti gale, kad nereiktų perkrauti visų krovinių. Tai kartais būna gana sudėtinga, tad čia reikia ir diplomatinių sugebėjimų, galinčių padėti sutaupyti už krovos darbus.

Dalinis krovinių pervežimas yra labai populiari logistikos paslauga, nes yra nemažai klientų, kurie nori atsigabenti vos 100 kilogramų krovinį. Krovinys nuo 100 kilogramų iki 10 tonų yra laikomas daliniu, ir, priklausomai nuo gabaritų, jis vežamas kartu su kitais kroviniais.

Reguliarus dalinių krovinių (LTL) gabenimas ir ekspedijavimas vykdomas iš Vokietijos, Olandijos, Belgijos,Austrijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos, Turkijos, Bulgarijos, Rumunijos, Slovėnijos, Jungtinės Karalystės, Airijos, Švedijos, Suomijos, Kroatijos, Serbijos, Makedonijos, Graikijos ir kitų šalių, įskaitant ir pačią Lietuvą.

Share this Post