Patarimai norintiems pradėti keliauti automobiliu

Administratorius/ September 2, 2019/ Kelionės automobiliu

Kada vis populiarėja kelionės lėktuvu, net gi keltais ar dviračiais, autentika po truputėlį tampa senos geros išvykos automobiliu. Ne tik Baltijos šalyse, tačiau ir visoje Europoje yra ne viena vieta, kurią verta aplankyti. Nors greičiausia bus rinktis lėktuvą, tačiau iš jo nepamatysite gražios gamtos, kurią regėsite pro šoninį arba priekinį automobilio langą. Tam tikri keliai Senajame žemyne net gi yra laikomi būtinais pravažiuoti, o ką jau kalbėti apie UNESCO pasaulio paveldo vietas arba Adrijos jūros pakrantę bei Alpes… Tad, jeigu norite pamatyti daug gražių vietų ir nieko nepraleisti – rinkitės keliones automobiliu. Štai patarimai, padėsiantys pradėti!

Turėkite interneto ryšį kelionėje

Navigacijai, susisiekimui, mokėjimams arba galybei kitų užduočių atlikti yra reikalingas mobilus internetas. Wi-Fi rasite ne visur, tačiau informaciją gerai turėti nepriklausomai nuo savo buvimo vietos. Tokią galimybę jums gali suteikti mobiliojo ryšio operatorius. Iš tiesų, tai tokią galimybę turite visada, tik duomenų naudojimas užsienyje kainuoja didžiulius pinigus. Būtinai pasitarkite su savo paslaugos tiekėju, kad gautumėte geresnį kainos pasiūlymą.

Susipažinkite su kitų šalių eismu prieš į jas įvažiuodami

Štai Lietuvoje galite greitį viršyti iki 10km/h ir dar būti nenubausti, o Šveicarijoje ir 2 ar net 1km/h viršytas maksimalus leistinas greitis gali užtraukti baudą. Prieš vykdami į užsienį pasidomėkite ar reikės kirsti pasienio postą, pasirūpinkite reikalingais asmens dokumentais bei vizomis ir t.t.

Svarbu kažkiek suvokti ir eismo kultūrą. Štai kokioje Gruzijoje ar Kaukazo šalyse gali tekti „važiuoti, kaip papuola“, nepaisant jokių taisyklių, o Vakarų Europoje svarbu ne tik saugiai, bet ir dinamiškai įgreitėti, netrikdyti eismo. Taip pat gali būti, kad kai kuriose vietose teks susimokėti už įvažiavimą į miesto teritoriją (pvz. Londonas), tad skirkite dėmesio informacijos rinkimui.

Planuokite sustojimus

Per dieną geriausia važiuoti <10h. Optimaliausias laikas būtų 8h už vairo, ir ~2h poilsio. Taip išliksite maksimaliai žvalūs ir budrūs visos kelionės metu. Taigi, žinodami, kad važiuoti pavyks iki 10-11 valandų, galite planuoti įveikiamą atstumą. Jeigu pvz. važiuojate regioniniais Lenkijos keliais, per tokį laiką nukaksite ~600-700km, kol Vokietijos autobanais galėtumėte susukti ir kone tūkstantį km. Sustojimus geriausia planuoti kas tuos pačius 6-7 šimtus km, mat tai bus optimalus atstumas, kurį galite įveikti per dieną. Planuokite ne tik pernakvojimo sustojimus, tačiau ir trumpas pauzes užkandžiui ar „prasivaikščiojimui“.

Paruoškite automobilį

Automobilį geriausia būtų nuplauti iš išorės, patikrinti lemputes bei stabdžių, aušinimo, langų valymo skysčių bei alyvos lygius. Taip pat išsiurbkite saloną, paruoškite vieną-kitą maišą šiukšlėms.

Ilgos kelionės metu pravers ir mažiausios smulkmenos. Autoviskas.lt pagalvojo apie vairuotojų bei keleivių patogumą ir siūlo įsigyti pačių įvairiausių priedų lengviesiems, krovininiams bei komerciniams automobiliams. Nuo eksterjero patobulinimų ir elektronikos iki kablių dviračiams – čia rasite viską, ko gali prireikti išvykoje. Taip pat turėkite draudimo formas atvejui su eismo įvykiu (tikimės, kad jų neprireiks), vaistinėles, įspėjamąjį saugos ženklą ir liemenes su atšvaitu.

Pasirūpinkite draudimu

Turbūt labai mažą dienos dalį skiriate apmąstymams apie savo automobilio draudimą. Galbūt net nežinote ar jūsų polisas leidžia jums išvažiuoti už Lietuvos Respublikos ribų… Tokiu atveju būtinai pasitikrinkite ir reikalui esant, praplėskite draudimo poliso galimybes įsigydami „žalią kortelę“, kuri leis vykti į užsienį.

Prieš vykdami į kelionę, nepriklausomai nuo to savo nuosavu ar nuomotu automobiliu, ar lėktuvu. Nepamirškite kelionės planų derintis su kelionių organizatoriumi, kad turėtumėte tikrai geras, saugias, tik maloniomių akimirkų atostogas.

Share this Post