Kokius ratlankius rinktis?

Administratorius/ December 6, 2021/ Automobilių aksesuarai, Automobilių dalys

Padangų keitimo taisyklės labai paprastos – turi būti sumontuotos sezoninės automobilių padangos, kurių rašto gylis ne mažesnis kaip 4 mm. Kur ratlankis?

Kokius parametrus reikia žinoti renkantis ratlankį?

Kaip ir padangas, ratlankius galima pasirinkti dviem būdais. Vienas-pagal konkrečius parametrus, kitas-pagal automobilio markės ratlankį. Tie, kurie žino savo automobilio parametrus, paieškos sistemoje turi įvesti keturis parametrus:

• skersmuo ,
• Skylių skaičius
• Atstumas tarp skylių,
• judėti.

Tačiau šie keturi parametrai nėra vieninteliai veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti. Svarbu ir ratlankio keliamoji galia, plotis, centrinės plokštelės dydis, konkrečiam automobiliui išduotas atitikties sertifikatas (tai ypač svarbu naujiems automobiliams, kuriems dar galioja gamintojo garantija).

Be to, galima pažymėti ratlankio prekės ženklą

Antras būdas ieškoti ratlankių internetinėse parduotuvėse – nurodyti automobilio markę ir modelį. Šis paieškos metodas yra greitesnis ir turi mažiau parametrų:

• automobilio markė,
• automobilio modelis,
• skersmuo.

Rekomenduojami variantai – rinkitės ratlankius pagal automobilio markę – vartotojai ras reikiamus rezultatus, taip sumažindami klaidų galimybę. Tačiau dėl ratlankių pasirinkimo geriausia pasikonsultuoti su pardavėjų konsultantais, kurie daugiau papasakos apie kiekvieną markę, jos gerąsias savybes ir tinkamumą konkretiems automobiliams, taip pat padės tinkamai pasirinkti. Papildomai galima nurodyti ratlankių klasę – ekonominę, verslo arba premium, tačiau tai tik i dar viena papildoma funkcija, iš tikrųjų pasirinkimą daugiausia nulemia dizainas. Ratlankiai pagal automobilio markę automatiškai pateikiami paieškos rezultatuose ir atskirai nereikia nurodyti nei skylių skaičius, nei atstumo tarp skylių arba išnešimo. Ne bet kokie ratlankiai tinka visiems automobiliams, todėl juos būtina pasirinkti arba pagal parametrus, arba pagal automobilio markę. Taip pat būtina atsiminti, kad ratlankių kokybė įtakos ir padangų naudojimo amžių – jeigu ratlankis bus kreivas arba susijęs (su geometriniais defektais), taip pat ir sumontuota padanga bus deformuota, važiuoti bus ne tik nepatogu, bet ir nesaugu. Be to, ant tokio kreivo ratlankio sumontuotos padangos amžius bus labai trumpas. Būtina atkreipti dėmesį ir į padangos įmontavimą ant ratlankio, ar jis nėra nudilęs, ar paviršius lygus, be oksidacijos požymių. Tai įtakoja padangos hermetizavimą.

Čia yra daugiau faktų apie ratlankius:

• Ratlankis gali būti pagamintas iš plieno ir aliuminio. Aliuminio ratlankiai skirstomi į lietaus ir gedimo tipus. Dažniausiai aliuminio ratlankiai yra lengvesni už plieninius, tačiau taip būna ne visada.

• Kaip ir padangas, ratus galima skirstyti į sezonus – žieminius ir vasarinius. Žiemą ant ratlankio yra mažiau stipinų (atitinkamai mažiau sniego vietos). Žiemą rekomenduojama rinktis paprastesnio dizaino ratlankį, pavyzdžiui, Dezent TX. Specialistai nerekomenduoja žiemą naudoti poliruotų ratlankių, taip pat draudžiama naudoti ratlankius, kuriuose yra chromo.

• Ratlankio dydis nustatomas pagal padangos padėtį, coliais. Svarbiausi ratlankio parametrai yra skersmuo ir plotis.
Ratlankius būtina prižiūrėti taip pat kaip automobilį. Ratlankio paviršių rekomenduojama valyti kas savaitę, ypač žiemą, kad druska, stabdžių dulkės arba nešvarumai nesugadintų ratlankio paviršiaus. Ratlankius galima valyti tiktai tuomet, kai jie yra šalti, šiltu vandeniu su kempine, naudojant neutralią plovimo priemonę arba automobilių šampūną. Griežtai draudžiama naudoti rūgštines valymo priemones, poliravimo pastas, vielinius šepečius ir kitas abrazyvines medžiagas, o taip pat ir – lengvojo metalo ratlankių valymui jokiu būdu negalima naudoti aukšto slėgio plovimo įrangos, nes taip galite sugadinti lako padengimą, todėl rantlankis gali būti veikiamas aplinkos poveikio, taip žymiai sutrumpinant ratlankio amžių.

•Pakeitus ratlankius būtina vykdyti balansavimą.

•Originalaus komplekto (OE) varžtai gali netikti naujiems ratlankiams, tokiu atveju būtina naudoti kitus varžtus (tai geriausia galės paaiškinti pardavėjas), o taip pat, jeigu reikia, būtina naudoti centruojančius žiedus.

Share this Post