Automobilių lempos – viskas apie jas

Administratorius/ February 12, 2014/ Automobilių dalys

Greičiausiai dažnam vairuotojui, o gal ir pastabesniam transporto priemonės keleiviui yra tekę patirti ne visai malonių žibintų „atakų“, nukreiptų į akis, kai kelioms sekundėms, ar dar blogiau – ilgam, prarandama galimybė matyti transporto priemones, kelią bei sekti eismą. Kokios priežastys sukelia šį apakinamą?

Dažnai kaltinami jauni vairuotojai, kurie nori išsiskirti neįprastos spalvos ir intensyvumo lempomis, dažnai vadinamomis neoninėmis. Tačiau tai jau šiek tiek pasenęs atributas, būdingas senesnio tipo automobiliams ir jų populiarumas sumažėjęs, kuo gali džiaugtis kiti eismo dalyviai, patiriantys akinimą.

Naujesnės kartos automobiliuose montuojamos Xenon žibintų sistemos, kurios, jei pasižymi puikiu apšvietimo diapazonu ir yra labai išvaizdžios, tačiau visgi kartais patiriamas akinimas. Automobilio apšvietimo sistemos tinkamo veikimo užtikrinimui būtina įvairių rūšių lempų efektyvumas ir kokybė. Deja, automobilių žibintų rinkoje toli gražu ne visi siūlomi produktai yra patikimi. Taigi kokios problemos gali kilti naudojant nekokybiškas lemputes?

Visų pirma, nepatikrintų gamintojų lempų tarnavimo laikotarpis yra neapibrėžtas, gali svyruoti nuo mėnesio iki metų ir daugiau. Renkantis pigesnes automobilių lemputes, tikimasi sutaupyti, tačiau joms perdegus bet kokiu atveju tenka pirkti naujas, tad patikimumas nėra garantuojamas. Be to, dėl galimų aukštos įtampos nuotėkių, ilgainiui yra galimybė atsirasti nesklandumų bendroje transporto priemonės elektros sistemoje. Taigi iškyla klausimas, ar mažesnė kaina, tikrai padeda sutaupyti.

Verta paminėti dar vieną problemą, susijusią su apšvietimu ir akinimu, tai – ilgų žibintų naudojimas. Be jų išsiversti sunku, tačiau neatidžiai vairuojant, dažnai akinamas priešprieša važiuojantis vairuotojas. Laimei, plėtojantis technologijoms, didžiausi automobilių gamintojai ieško būdų, kuriais net ir laiku neperjungus ilgųjų šviesų, vairuotojas nebūtų akinamas, o jo matymo lauke žibintai būtų pridengti. Taigi automobilių lempų srityje vairuotojams padeda ne tik vairavimo įpročiai, tačiau ir naujausi išradimai, pagrįsti išsamiais tyrimais.

Share this Post